top of page

Over ons...

Mijn naam is Patrick. Ik ben een van de oorspronkelijke oprichters van USC sinds begin jaren '90. In die tijd werkte ik als resident dj in een jeugdsoos namens Meetpoint. Tussen 1996 en 2004 heb ik als deel van de Nederlandse crew van International Dance Promotion (IDP) en Disco Mix Club (DMC) op muziekevenementen in diverse landen gewerkt, hoofdzakelijk als cameraman / video editor. 

Sinds 1998 houd ik mij ook bezig met het bouwen van websites en grafische vormgeving. Daarnaast wordt ik zo nu en dan ingehuurd door externe partijen, waaronder film crews of evenementenbureaus.

Onder het pseudoniem 'dj Cash' ben ik de initiatiefnemer van het 'Mix by Mix' project; een online (jaar)mix service die al diverse abonnees wereldwijd heeft. In het kader van dit project heb ik sinds 2019 een officieel wereldrecord op naam voor een audio/video megamix.

Creativiteit is mijn passie, en ik laat mij graag door opdrachtgevers uitdagen om met die creativiteit een mooi product af te leveren.

deef.png
itsmetoo_edited.png

Mijn naam is Dave, ik ben sinds 1998 onderdeel van USC. Als zoon van een zendpiraat is muziek er bij mij met de spreekwoordelijke paplepel in gegoten. Na jarenlang met mijn eigen drive-in show op verschillende plaatsen in het land te hebben gedraaid, houd ik mij tegenwoordig  vooral bezig met (online) radio. 

Mijn taken binnen USC zijn op dit moment voornamelijk ondersteunend. Ik breng daardoor veel tijd door in een van onze studio's, waar ik achter de schermen werk aan diverse projecten - waaronder voornamelijk online radio.

Sinds 2005 beheer ik van hieruit ook de site USCworld.nl, waarop ik mijn eigen invulling geef aan mijn creativiteit.



 

©
152261928615406383.png

Onze Werkwijze...

Informeel

We houden van informele omgangsvormen,
spreken elkaar aan met 'je' en 'jij'. We hebben geen receptioniste, we halen je persoonlijk 
op bij onze voordeur. Gemaakte afspraken komen we na. Koffie, thee, of een verfrissend glas water...bij ons zijn ze helemaal gratis.

Out-of-the-box

Een uitdaging gaan wij niet snel uit de weg.
Graag denken we samen met je na over de
beste manier om onze dienstverlening te
laten aansluiten bij je wens. Maatwerk is
bij ons vrijwel altijd standaard. 

Bereikbaar

Omdat wij werken vanuit een bedrijfsverzamelgebouw, moeten we rekening houden met onze 'buren'. Dit houdt onder andere in dat een eventueel bezoek aan onze locatie uitsluitend op afspraak mogelijk is. We beschikken over ruime parkeergelegenheid 'achterom', maar ook met openbaar vervoer zijn we goed te bereiken; vanaf treinstation Landgraaf reis je in een kleine 20 minuten tot de bushalte nabij ons gebouw.

keuzevrij.png
vrijheidzone_edited.png
frantic drop shadow 1-ts1537830794.png
box.png

Onze Geschiedenis...

Het verhaal achter onze organisatie laat zich niet gemakkelijk samenvatten. Het begon allemaal eind jaren '80 met een stel vrienden die in hun vrije tijd graag computerspellen speelden. Omdat ze allen van mening waren dat de prijzen voor deze spellen te hoog was voor hun budget, besloten ze te proberen de kopieerbeveiliging te omzeilen. Na enkele maanden creatief 'digitaal puzzelen' lukte dit, en startte een levendige onderlinge uitruil van software. Deze software werd vaak voorzien van een 'intro', oftewel een animatie waarin de naam werd vermeld van de persoon die de kopieerbeveiliging had verslagen. Uiteraard werd hierbij van schuilnamen gebruik gemaakt, ook al keek men destijds nog niet zo nauw naar auteursrechten. De groep zag 'het omzeilen' dan ook als een onschuldig tijdverdrijf.

De vriendengroep deed dit destijds onder de ludieke naam Uilen Software Crew, afgekort USC, met een uil als logo. Om zich te kunnen onderscheiden van andere groepen die zich destijds met dezelfde zaken bezig hielden, probeerde team USC steeds mooiere intro's te maken. Dit kwam pas echt goed van de grond toen ze technisch de mogelijkheid kregen om muziek aan deze intro's toe te voegen. Eén van de leden was indertijd als hobby bedreven in het remixen van muziek (een nieuwe versie van een bestaand nummer maken) en deze remixes werden vanaf dat moment (begin jaren '90) gebruikt in de intro's van team USC. In die tijd was house-muziek in opkomst.

De software van team USC werd in die tijd vooral via Bulletin Board Systems (BBS) verspreid, omdat het internet voor particulieren nog in de kinderschoenen stond. Al snel bleek dat mensen die deze software downloaden, meer geïnteresseerd waren in de intro's dan in de software zelf. In die tijd werd
 namelijk het maken van demo's steeds populairder onder digitale creatievelingen. Een demo is een digitale animatiefilm, voorzien van tekst, beeld, en geluid, waarmee de maker zijn kunnen op gebied van creativiteit laat zien. Veel artiesten in de house/dance-muziek uit die tijd maakten van dezelfde animatie-technieken gebruik bij het maken van hun videoclips. 

Midden jaren '90 hadden enkele van de oorspronkelijke leden van team USC de groep verlaten, om tijd vrij te maken voor studie of andere zaken. De resterende leden hadden hun aandacht inmiddels vrijwel volledig op muziek gericht, nadat een van de remixes uit een intro 'top download' was geworden op (destijds) het grootste BBS van Nederland; Fortress BBS. Mede naar aanleiding daarvan werd het team in 1995 benaderd door een andere georganiseerde vriendengroep, bekend als 'The Members of Meetpoint'. Zij hadden met behulp van sponsoring een grote garage omgebouwd tot jeugdsoos, en waren op zoek naar mensen die de muziek verzorgden. 

USC werd hiervoor omgedoopt tot Unlimited Sound Control. Meetpoint had een nogal alternatieve reputatie; er kwamen voornamelijk mensen die zich in de reguliere jeugdcentra niet thuis voelden, omdat ze 'anders' waren; te dik, te dun, te klein te groot, te oud, te jong, homo, lesbisch. Omdat dit binnen de deuren van Meetpoint geen probleem was, kon de crew rekenen op respect van de bezoekers. Er is nooit sprake geweest van overlast of incidenten, maar omwonenden zaten niet te wachten op de grote groepen jongeren die zich dagelijks voor de deur verzamelden. De omwonenden zetten de sponsors onder druk, en Meetpoint moest in '96 de deuren sluiten.

In de weken en maanden daarna, kwamen er veel verzoeken van voormalig bezoekers om 'mixtapes' te krijgen; geluidsopnames van de dj-sets die waren opgenomen tijdens de avonden in Meetpoint. Dat was de start van een maandelijkse bootleg-mix serie die eerst op cassettebandjes en later op cd uit kwam. Hierdoor kwam team USC op de radar bij de mensen van International Dance Promotion (IDP), destijds de grootste dj-organisatie van de Benelux, tevens de Nederlandse afdeling van Disco Mix Club (DMC), destijds de grootste dj organisatie ter wereld. Deze nodigden ons team uit voor een bezoek aan hun hoofdkantoor, waar we een baan aangeboden kregen.

Tussen 1996 en 2014 heet team USC samen met IDP/DMC Holland op talloze muziekevenementen gewerkt. Aanvankelijk alleen binnen Nederland, later ook in België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, en de USA. De taken van team USC waren zeer veelzijdig, maar vooral op gebied van beeld- en geluidtechniek. Omdat we veel buiten de landsgrenzen kwamen, ontstond het idee om een internationaal netwerk op te richten. We ontwikkelden een formulier waarop geïnteresseerden hun gegevens en interessegebieden konden aangeven, en wij probeerden dan om mensen met gelijke interesses aan elkaar te koppelen. Een soort penvrienden-netwerk, maar dan net even anders.

Nadat we via een connectie bij Mtv reclame voor ons werkwerk mochten maken op MtvText, groeide het netwerk razendsnel. Binnen een aantal maanden waren er ruim 150 leden in meer dan 20 landen wereldwijd. Omdat onze kleine postbus de aanstroom van post nauwelijks aan kon, besloten we een eigen website op te richten. Omdat USC.com en USC.nl al bezet waren, kreeg de website de naam USCworld.com mee: "de wereld van USC". Nadat de site een tijd lang prima draaide, liepen de bezoekersaantallen uiteindelijk langzaam terug, omdat gesubsidieerde websites als Hyves en facebook aan hun opmars begonnen aan het begin van het huidige millennium. 

Omdat er nu eenmaal een website was, besloten we deze te hergebruiken. Zo ontstond onze eerste officiële online radiozender in die tijd, in dezelfde stijl als de 'Meetpoint Mixtapes' uit de jaren '90. Omdat ons budget onvoldoende was om de kosten voor auteursrechten te kunnen betalen, werd de zender verhuurd aan de eigenaar van een lokale uitgaansgelegenheid die deze ook op zijn website draaide. Na een tijdje heeft hij de gehele zender overgekocht, waardoor onze website weer vrij kwam voor ander doeleinden. Langzaam maar zeker ontstond hieruit het concept van dienstverlening aan derden, op grond van alle kennis en ervaring die we hebben opgedaan.

De afkorting USC staat sindsdien voor
Umbrea Sunt Communis; Latijn voor 'de schaduwen zijn gemeenschappelijk'. Dit omdat wij met onze dienstverlening achter ('in de schaduw van') diverse andere initiatieven staan. Sindsdien hebben we namelijk een divers, internationaal klantenbestand opgebouwd. Verschillende landelijk opererende stichtingen hebben ons al tot hofleverancier benoemd, waaronder de Stichting Moeder met een Missie, en de Stichting Hartverwarmendwijs. Maar ook voor projecten van (onderdelen van) UWV en de Politie zijn we meerdere keren benaderd. Ook mochten we onderdeel uitmaken van de crew voor de film 'Voor Galg en Rad'.

Als gevolg van de 'coronacrisis' waren we genoodzaakt onze locatie in Leidschendam te sluiten. Sindsdien zijn wij gehuisvest in een soort bedrijfsverzamelgebouw in het Zuid-Limburgse Landgraaf. Hier hebben wij de benodigde ruimte voor de groei van onze organisatie. Uiteraard hebben wij de overheidsbeperkingen ook gemerkt in een terugloop van het aantal opdrachtgevers, maar het heeft ons ook een aantal onverwachte opdrachtgevers opgeleverd. Bijvoorbeeld de online activistengroep 'Orde van Rode', die mede door onze grafische en redactionele ondersteuning binnen een jaar van bijna 2000 naar ruim 7500 volgers is gegroeid op social media.

Wij runnen USC naast onze reguliere banen, waardoor het voor ons meer een passie is dan werk. Dat dit niets af doet aan de kwaliteit van onze dienstverlening, kun je opmaken uit de reviews op de Wall of Fame, op de hoofdpagina van onze site.  Eind 2020 begonnen de eerste voorbereidingen voor onze nieuwste website, die je op dit moment bezoekt. De rest is, voorlopig, nog 'toekomstmuziek'...

 

1990 - 1995
1995 - 2000
2000 - 2005
2005 - 2010
2010 - 2015
2015 - nu

Onze thuisbasis vanaf 2018...

Landgraaf, Zuid-Limburg

Begin 2018 hebben wij een lang gekoesterde droom kunnen laten uitkomen. Sindsdien beschikken wij over een eigen werklocatie in een bedrijfsverzamelgebouw. Gelegen aan de rand van een bosgebied, hebben we hier de rust en ruimte om onze organisatie verder te laten groeien.

frantic drop shadow 1-ts1537830794.png
bottom of page